Josep Maria BartolomeParlem amb Josep Maria Bartolomé, alcalde d’Avinyonet de Puigventós, que des de fa dues setmanes està rebent tota mena de crítiques per haver reciclat els llibres del que era la biblioteca del poble.

Com porta tota la polèmica que s’ha generat arreu del país?
Molt malament, ahir (8/3) per exemple, vaig llegir el que va aparèixer en un mitjà local i estic per demanar-los explicacions. Estic d’acord que es divulguin informacions però s’han de contrastar i no pot ser que s’expliqui només una part de la veritat.

Vol dir sobre el número de llibres dels que parlen?
És sorprenent el número de llibres que diuen que hi havia. TV3, in situ, ho va calcular tenint en compte el número de lleixes i ens dóna un màxim de 885 llibres. Per altra costat tenim la informació del Consell Comarcal que ens diuen que vam reciclar 558 quilos de paper, i si pensem que un llibre, de mitjana, pesa 0.630 quilos, ens surten altra vegada els 800 i escaigs llibres de que parlàvem. A més, en aquest mateix mitjà, ara fa una setmana deien que teníem 2.000 llibres i ara 3.500, no s’acalaren ni ells...

Però més enllà de càlculs aritmètics, quants llibres tenien vostès?
Possiblement entre els uns 800 i 900 tot i que és impossible afirmar la quantitat exacta, ja que de d’aquest espai durant molt de temps, mig poble en tenia la clau, i si hi havia quelcom de valor, amb tota seguretat, ara ja no hi era. Però vull recalcar que es parla de que hem tancat la biblioteca, però allò no complia tots els requisits que ha de tenir un espai perquè se’l pugui anomenar biblioteca. Es pot parlar de sala de lectures o d’una habitació amb llibres, però mai va ser una biblioteca... També han dit que el nostre espai de coworking abans estava a Navata. I això és fals! El que ha passat és que els emprenedors que teníem treballant, pel culpa del rebombori, han marxat a Navata! Vull dir amb això, que ho estan explicant tot al revés.

I sobre tota aquesta gent que ha sortit als mitjans dient que els va donar llibres?
Sobre els llibres de Quimi Portet, ell mai de la vida em va entregar dues col·leccions, com a màxim un parell de llibres; i els va entregar la seva exdona. També tinc molts dubtes dels 546 llibres de l’advocat López de Lerma... Però el més greu és que aquest senyor ha sortit a la televisió pública dient “que no he llegit mai un llibre i que sóc un inútil”. Als darrers dies he sortit caricaturitzat als diaris com si fos un burro tirant d’un carro. Per no parlar de les xarxes socials, on tothom pot criticar sense contrastar informacions... no se n’adonen que fan un mal terrible. Tots ens podem equivocar.

Però entén que el que va passar els llibres no va estar bé?
Estic disposat a dir que ens hem equivocat i precipitat en reciclar uns llibres. Ara bé, que facin un holocaust d’això, no es pot acceptar de cap manera. Accepto que hem tingut un fallo humà, lo que no accepto són els insults que hem rebut per un fallo. Estic disposat a dialogar amb les persones que volen tirar endavant la biblioteca altra vegada, tot i que penso que serà ensopegar dues vegades la mateixa pedra, però amb la premissa que ens demanin disculpes a la meva a persona i a la tinenta d’alcalde Julia Gil.