http://www.lavanguardia.com/edicion-impresa/20160311/40350679603/a-avinyonet-d-una-merda-en-fan-una-paret.html

Avui divendres al migdia se celebrarà a Avinyonet de Puigventós un ple extraordinari per donar explica­cions sobre els llibres de la biblioteca que van anar a parar a un contenidor. Dimecres, el Diari de Girona donava la llista d’autors que han vist com les seves obres s’han convertit en pasta de paper. Que han vist o que no han vist, perquè la llista inclou clàssics que fa segles (o dècades) que fan malves. Hi ha volums de Ramon Llull, Joanot Martorell, Franz Kafka, Plató, Manuel de Pedrolo, Narcís Oller, Miguel de Cervantes, Bernat Metge, Joaquim Amat- Piniella, Mercè Rodoreda, Tolstoi, Antoine de Saint-Exupéry, Camilo José Cela, Umberto Eco... Quimi Portet els va fer donació de l'obra completa de Josep Pla (aquells volums vermells de tapa dura que va publicar Edicions Destino). "Nova de trinca!", m'ha explicat. Doncs també han anat a parar tots al contenidor. D'autors vius, s'han desfet de llibres de Maria Mercè Roca, Josep Lluís Carod-Rovidra, Núria Esponellà....

L'Ajuntament diu que són llibres obsolets. En total 1390, a més de centenars que eren en caixes que no es van arribar a obrir mai. L'Ajuntament ha demanat disculpes per una banda i per l'altra, explica que van decidir convertir la biblioteca en un espai de coworking perquè se'n feia poc ús. De coworking! A les persones que encara no estiguin al dia del lèxic enrotllat els direm que, segons la Viquipèdia, coworking és una "manera de treballar que permet que diversos professionals independents de diversos sectors comparteixin una mateixa oficina o un mateix espai de feina (amb característiques similars a les d'un cafè) on es fomenta la col.laboració, el treball en un espai comunitari i multidisciplinari, i la feina en xarxa". És per aquest motiu noble que l'Ajuntament va decidir "reciclar els llibres".

Quan fa un quart de segle vaig arribar per primera vegada a Maçanet de Cabrenys, un dia vaig parlar amb un home per saber si els interessaria que els donés alguns del milers de llibres que acumulava a casa i que no llegiria mai més.

- Per quan l'Ajuntament faci una biblioteca... - vaig dir-li.

Em va mirar amb cara de lluç bullit i em va contestar:

- ¿Biblioteca?

Dos anys després, a Barcelona, vaig canviar de pis i, com que volia fer net dels llibres que no volia endur-me al nou, vaig telefonar a dues biblioteques. Els vaig preguntar si els interessaven. Eren llibres bons i em sabia greu que no els aprofités ningú. En tots dos casos la resposta va ser la mateixa:

-Uf.. Els hauríem de catalogar.

De manera que els vaig llençar al contenidor. Al gris. Més compromesos amb el reciclatge, els d'Avinyonet els han llençat al blau, no pas al groc, el verd, el gris o el marró. Que no es queixi ningú.